BIO Fritillaria Sunrise per stuk
Fritillaria Sunrise lijkt op Fritillaria Early Dream, maar Sunrise bloeit iets later, is lager en de kleur is feller oranje dan Early Dream.
Fritillaria Sunrise lijkt op Fritillaria Early Dream, maar Sunrise bloeit iets later, is lager en de kleur is feller oranje dan Early Dream.
Saffierhyacint of Buishyacint, vanwege het kleine gesloten buisje in het midden van de bloemetjes. In het Engels heeft zij de tot de verbeelding sprekende naam Russian Snowdrops gekregen. Pushkinia is vermoemd naar een 18e eeuwse Russische plantkundige Mussin-Pushkin. Deze witte variant van de Pushkinia Libanotica is een laagblijvende plant, nauw verwant aan Scilla en Chionodoxa, maar bloeit eerder. Uit de bol groeien twee tot drie grasachtige blaadjes. Daar tussendoor een stengel met dichte trosjes witte stervormige bloempjes.
Voor volledige tekst, zie omschrijving
Dit Zomerklokje is geselecteerd in 1924 door de gerenommeerde Engelse meester tuinder William Robinson en vernoemd naar zijn landgoed Gravetye in Sussex. Hij was een voorstander van natuurlijke tuinen. Gravetye Manor is momenteel een schitterend Hotel/Restaurant met een landgoed dat tot de verbeelding spreekt. De plant is inheems, maar zeldzaam in Nederland en België en bloeit van april tot en met mei. Dat maakt dat de gangbare naam Zomerklokje eigenlijk niet juist is.
Voor volledige tekst, zie omschrijving
Hyacinthoides hispanica of Spaanse boshyacint. Reeds beschreven in de 17e eeuw. Inheems in Spanje, Portugal en Noord Afrika. Geschikt voor vermeerdering onder bomen, gras en borders. In tegenstelling tot de hyacinthus orientalis, geurt deze Spaanse schone niet. De blauwe boshyacint heeft aantrekkelijke bosjes glanzende riemvormige bladeren waaruit hoge stelen oprijzen om de overvloedige, hangende, klokvormige dieppaars-blauwe bloemen te ondersteunen. De bloemtrossen bestaan uit maximaal 15 bloemen met teruggeslagen puntjes en hangen elegant aan het steeltje. Kan in zon en schaduw, maar haar kleuren komen het best tot zijn recht op een plekje met wat schaduw.
Een prachtig zacht paars rozige boshyacint. Groeit dicht bij de grond. De trossen klokjesvormige bloempjes staan op stevige stelen en hebben een rechte top. Deze uitbundige bloeier met haar smalle bladeren komt het beste tot zijn recht in groepjes. De bollen van de Spaanse boshyacinten worden door woelratten met rust gelaten en kunnen daarom als afweer tussen andere bollen en knollen worden geplant. De onderhoudsarme betrouwbare toevoeging aan uw tuin zorgt voor een symphonie van kleur van midden tot late lente. Komt jaarlijks terug.
De Grootmeester. Een grootbloemige geliefd door bijen, hommels en vlinders. Dieppaarse bloembladeren en prachtige bladeren met smalle zilverwitte strepen in het midden. Spectaculair in grote getale, maar ook in kleinere bosjes stelen ze de show. Bij het openen van de bloembladeren worden prachtig gele meeldraden onthuld, waardoor een opvallend accent ontstaat. Geplant op een zonnige plek in goed doorlatende grond, is dit een betrouwbare terugkomer. Plant ze onder een boom voor dat wow-effect.
De hyacint komt oorspronkelijk uit het oostelijk Middellandse Zeegebied van midden Turkije tot Libanon. Vandaar de wetenschappelijke naam Hyacinthus Orientalis. Deze roze cultivar is een glamoureuze toevoeging aan uw tuin, met haar bloempjes die als kleine sterretjes aan de steel prijken en een aangenaam zoete geur verspreiden. Ze houdt van een gemiddeld vochtige, goed gedraineerde vruchtbare grond. Voor succes binnenshuis, zorg ervoor dat ze zonlicht krijgt, zodat haar bloempjes zich in al hun gratie en pracht kunnen ontvouwen. Deze makkelijke plant bloeit tot wel drie weken.
De witte parel onder de hyacinten. De bloei begint met dicht opeengepakte ivoorkleurige bloempjes met lichtgroene uiteinden die geleidelijk aan rijpen tot glinsterende witte klokjes. Glanzende breedbandvormige bladeren maken het geheel compleet. Houdt van goed gedrainneerde voedingrijke grond. Ook heel geschikt als boeket dat langer staat als een gemiddeld boeket. De hyacint is de bloem van zonnegod Apollo. Mozart schreef de opera Apollo en Hyacinthus in 1767 toen hij 11 jaar oud was. Laat deze witte heerlijk ruikende variant maar zingen in uw tuin.
De hyacint groeit vanuit een bladrozet aan de voet van de plant. Deze heerlijk geurende pastelpaarse variant heeft stevige bruinrode bloemstelen. Elk bloemhoofd is een cluster van mooie stervormige bloemen met een diepere paarse kleur in het midden. Plant ze in een goed gedraineerde voedingrijke grond in uw tuin of in een pot. De hyacint was in de 18e eeuw al een modebloem. Nu in de 21ste eeuw nog steeds een populair siergewas voor huis en tuin.
Het woord Excelsior komt uit het Latijn en betekent hoger of beter. Waarschijnlijk omdat ze flink hoger groeit dan andere cultivars. Ook het Nederlandse woord excellent is hiervan afgeleid. En excellent is ze, deze zeer populaire Spaanse Boshyacint.
De robuuste bolvormige plant heeft aantrekkelijke bosjes glanzende bladeren van waaruit rechtopstaande stelen prijken met daaraan vrolijk bungelende bloempjes. De 15 tot 20 klokvormige bloempje per steel, hebben een prachtige paarsblauwe kleur met een marineblauwe middennerf.
Boshyacinten sieren al eeuwenlang de Europese bossen en houden dus van nature iets meer van een schaduwrijk plekje.
Voor volledige tekst, zie omschrijving
Deze boerenaar Mr. Barr, een Schotse kweker en handelaar in bollen die leefde in de 19e eeuw. Barr’s Purple heeft een zesbladige rijk gekleurde violette bloem met een iets bleker interieur. Een zilverachtige glans aan de buitenkant van de bloembladen geeft deze charmante krokus extra dimensie. Contrasterende grote goud oranje meeldraden en stamper temidden van een wit hartje maakt dat ze al in 1939 een prijswinnaar was. De bladeren zijn sierlijk open met smalle zilverachtige strepen. Opent en sluit haar bloembladeren naar gelang de zon schijnt of niet. Plant de krokus in clusters onder bomen, in borders, rotstuinen of potten. Of vrolijk uw gazon ermee op.
Jeanne d’Arc, nationale heldin van Frankrijk. Grote maagdelijk witte bladeren versierd met vage paarse aderen, een dieppaarse basis en opvallende oranje meeldraden zijn kenmerkend voor deze krachtige bloeier. Openen in de zon en sluiten naar de avond toe. Hommelkoninginnen die uit de winterslaap ontwaken zoeken stuifmeel in krokussen. Zo zal ook deze betrouwbare bloeier zo’n drie weken in het vroege voorjaar bezocht worden. Mooi in groepjes, in borders, rotstuinen of potten. Vermeerderd onder de juiste omstandigheden.
Het is pas lente als de krokussen bloeien. Terwijl het gras zich nog aan het klaarmaken is voor het seizoen, fleurt King of the Striped de boel al op. Behorend tot de Vernus groep heeft ook deze vrolijke bloeier grote bloemen. De glanzende bloembladen zijn, hoe kan het ook anders, prachtig paars gestreept. Het midden maakt daarbij ook nog eens statement met haar fel oranje stamper en meeldraden. Bestuivers zullen blij zijn met de voedselbron zo vroeg in het seizoen. Breng uw rotstuin, border of pot tot leven met deze krokus. Geplaatst in een niet te vochtige doorsnee grond, komt ze jaar na jaar weer op, waarvoor u zelf maar weinig voor hoeft te doen.
Bij Krokus Romance draait alles om warmte. De sierlijke bloempjes nestelen zich samen in bosjes en verspreiden zo de romantiek. De delicate cupjes hebben een iets lichtere creme-gele tint aan de buitenkant, wat de gloed van het warme roomgele van de binnenkant benadrukt. En als een echte romanticus heeft ze een hart van goud(geel).De groene lineaire bladeren hebben zilverachtige centrale strepen. Krokus Romance is kleiner dan de grootbloemige krokussen en bloeit iets eerder. Plant ze in een groep op een warme plek in een goed gedraineerde grond en dit juweeltje helpt je om jaar na jaar de winterblues te verjagen.
Saffraankrokus of krokus Sativus, komt niet in het wild voor, maar werd al in de oudheid geteeld voor de saffraan. Momenteel is Iran de grootste producent van saffraan met meer dan 90% van de totale wereldproductje. De planttijd is half augustus tot eind september en het bijzondere is dat eind oktober tot half november de krokus al in bloei komt. Een vrolijk geheel van violetkleurige bloembladeren met paarse aderen, drie helder gele meeldraden en drie bloedrode stampers. De stampers zijn lang en groeien zelfs over de bloem heen. Zij vormen de saffraan.
Voor volledige tekst, zie omschrijving
De soortnaam chrysantha is afgeleid van de Griekse woorden chrysos en anthos dat gouden bloem betekent. In het Engels is ze bekend onder de naam Golden Lady Tulip. Een juweeltje dus.De goudgele bloempjes blijven tijdens donkere dagen gesloten, hun kenmerkend rood van de buitenste bladeren prominent in beeld. Tijdens zonnige dagen openen de bladeren en veranderd ze in een schitterende goudgele ster. Ze staat op sierlijke steeltjes die geflankeerd worden door blauwgroen blad. Tulipa Clusiana var chrysantha behoort tot de botanische tulpjes. In tegenstelling tot de gewone tulpen, zijn de botanische tulpjes een voedingsbron voor bijen, hommels en vlinders.
Voor volledige tekst, zie omschrijving
.
Deze Praestans komt van oorsprong uit Tatjikistan en is geïntroduceerd door Russische ontdekkingsreizigers in de 19e eeuw. De in het oog springende Zwanenburg is een vroegbloeiende meerbloemige tulp. Aan iedere stengel bloeien meerdere scharlakenrode bloemen. De tulp is compact, maar sterk en uitbundig en vermeerderd onder de juiste omstandigheden. Dit betoverende tulpje met haar frisgroen blad voelt zich thuis in borders, potten en rotstuinen.
De hyacint komt van oorsprong uit het MiddelLandse Zeegebied. Deze heerlijk geurende zachtblauwe variant is favoriet van bijen. Vele glinsterende knopjes sieren de bovenkant van de korte stelen. De onderkant van de stelen worden geflankeerd door rechtopstaande lansvormige heldergroene bladeren. Hyacinten zijn geschikt om in een groepje te planten in een goed ontwaterde en vruchtbare grond, maar komen ook uitstekend tot hun recht, alleen in een pot. Plant ze dicht bij huis of langs een pad, zodat u in het middenseizoen tot wel drie weken kunt genieten van geur en kleur. Plant ze samen met witte hyacinten voor een elegant effect.
Allium Moly is een plant die de meeste mensen niet herkennen als sierui. Goudlook is een treffende bijnaam voor dit lage bloeiertje met haar goudgele geclusterde bloemschermpjes. De allium is inheems in Zuid Frankrijk en Spanje waar het groeit tussen rotsen en stenen en zich kan uitbreiden tot bodembedekker. Moly houdt van zon of halfschaduw en is niet kritisch over de grond waarin ze geplant wordt. Als het maar niet te nat is. Groeit in bosjes en heeft vrij brede groene bladeren. Dit sieruitje bloeit ook vrolijk in een pot op het balkon en kan als snijbloem gebruikt worden. Moly voegt levendigheid toe aan uw tuin. Bloeit lang en zal bijen, hommels en vlinders aantrekken die zich kunnen laven aan het gele goud.
Anemone is afgeleid van het Griekse woord voor wind, Anemos. Komt van oorsprong ook voor in Griekenland en Turkije. Deze Windbloemen hebben bloembladeren met een spectaculair spectrum aan blauwtinten dat geaccentueerd word door een geel hartje. De rondgevormde madeliefvormige bladeren zijn een genot om naar te kijken. De anemoon heeft fijngesneden varenachtige bladeren. Ze staat het liefst in halfschaduw, maar verdraagd ook een plekje in de zon. Zolang de grond maar vochtig is. Anemone Blanda Blue Shades zorgt in het vroege voorjaar wekenlang voor een uitbarsting van kleur in uw tuin.
Sacajawea was een Indiaanse vrouw. Ze werd op 12 jarige leeftijd ontvoerd en een jaar later verkocht aan een Franse Canadees die met haar trouwde. Samen vergezelden ze in 1804 de expeditie van Lewis en Clark als tolk en gids tijdens het verkennen van het westelijke deel van de VS. Volgens de overleveringen maakte zij voor de expeditieleden maaltijden van de camassiabol . Sacajawea werd een symbool voor de vrouwenemancipatie en haar beeltenis staat op de voorkant van de één Amerikaanse dollar. Camassia leichtlinii Sacajawea is een langbloeiend siergras die bijen, hommels en vlinders aantrekt. Bovenop rechtopstaande stelen groeien trossen met 6 bladige stervormige ivoorwitte bloemen met een het midden een fluweel groen knopje.
Voor volledige tekst, zie omschrijving
Met sierlijk naar beneden gerichte bloemen, vleugelachtige naar achter gebogen bloembladen en een vleugje Oosterse charme doet Erythronium Pagoda sterk denken aan de vorm van een Boeddhistische pagode tempel. De minder elegante Nederlandse benaming voor deze elegante verschijning is (Gele) Hondstand. Rechtopstaande donkere slanke stelen dragen elk maximaal 10 knikkende zwavelgele bloemen boven weelderig decoratief groen gevlekt blad. Rond het centrum van de bloem bevindt zich een roodbruine ring alsof het met waterverf is aangebracht.
Voor volledige tekst, zie omschrijving