Bijzondere bolgewassen

Bijzondere bolgewassen 

Bijzondere bolgewassen

Actieve filters

BIO Sneeuwroem Blauw, 10 st

Chionodoxa bloeit zo vroeg dat ze haar bloeiende stelen vaak zelfs door smeltende sneeuw steekt, vandaar haar naam Sneeuwroem. In het Grieks betekent chion, sneeuw en doxa, glorie. Met forbesii in de naam, wordt James Forbes (1773-1861) geëerd. Hij was een Britse botanicus die werkzaam was als tuinman voor een hertog in de abdij van Woburn. Een grootbloemige voedselbron voor bijen en ideaal voor vermeerdering. Elke bol produceert 2 tot 3 smalle bladeren en een bloemsteel die wordt bedekt met een losse tros tot wel 10 bloempjes. De donkergekleurde steel accentueert de intens blauwe kleur van de zes naar boven gerichte blaadjes die kleine sterretjes vormen met in het midden een stralend wit hartje. Plant ze in getale voor een blauw wauw effect of laat ze stralen in een border of pot. 

€ 4,95 Prijs

BIO Pushkinia Libanotica Alba, 10 st

Saffierhyacint of Buishyacint, vanwege het kleine gesloten buisje in het midden van de bloemetjes. In het Engels heeft zij de tot de verbeelding sprekende naam Russian Snowdrops gekregen. Pushkinia is vermoemd naar een 18e eeuwse Russische plantkundige Mussin-Pushkin. Deze witte variant van de Pushkinia Libanotica is een laagblijvende plant, nauw verwant aan Scilla en Chionodoxa, maar bloeit eerder. Uit de bol groeien twee tot drie grasachtige blaadjes. Daar tussendoor een stengel met dichte trosjes witte stervormige bloempjes. 

Voor volledige tekst, zie omschrijving

€ 3,99 Prijs

BIO Leucojum Gravetye Giant, 5 st

Dit Zomerklokje is geselecteerd in 1924 door de gerenommeerde Engelse meester tuinder William Robinson en vernoemd naar zijn landgoed Gravetye in Sussex. Hij was een voorstander van natuurlijke tuinen. Gravetye Manor is momenteel een schitterend Hotel/Restaurant met een landgoed dat tot de verbeelding spreekt. De plant is inheems, maar zeldzaam in Nederland en België en bloeit van april tot en met mei. Dat maakt dat de gangbare naam Zomerklokje eigenlijk niet juist is.

Voor volledige tekst, zie omschrijving

€ 5,95 Prijs

BIO Sneeuwroem Roze, 10 st

Chionodoxa bloeit zo vroeg dat ze haar bloeiende stelen vaak zelfs door smeltende sneeuw steekt, vandaar haar bijnaam Sneeuwroem. Komt oorspronkelijk uit het zuidwesten van Turkije en groeit daar in stenige bodems. Klein van formaat, maar grootbloemig en iets forser dan andere soorten Chionodoxa. Dit sterke plantje heeft losse trosjes met stervormige naar boven gerichte bleek roze bloempjes met een gemarmerd zacht wit oog. Frisgroene bladeren steken hier en daar boven de bloempjes uit wat het geheel een vrolijke uitstraling geeft. De bodembedekker voelt zich thuis in de zon in een border, maar ook onder bomen en struiken en vermeerderd zich makkelijk. Fantastisch om in grote hoeveelheden te planten. Maar ook in een rotstuin of een pot, zal ze uw tuin verrijken met schoonheid en kleur. 

€ 4,95 Prijs

BIO Camassia Sacajawea, 3 st

Sacajawea was een Indiaanse vrouw. Ze werd op 12 jarige leeftijd ontvoerd en een jaar later verkocht aan een Franse Canadees die met haar trouwde. Samen vergezelden ze in 1804 de expeditie van Lewis en Clark als tolk en gids tijdens het verkennen van het westelijke deel van de VS. Volgens de overleveringen maakte zij voor de expeditieleden maaltijden van de camassiabol . Sacajawea werd een symbool voor de vrouwenemancipatie en haar beeltenis staat op de voorkant van de één Amerikaanse dollar. Camassia leichtlinii Sacajawea is een langbloeiend siergras die bijen, hommels en vlinders aantrekt. Bovenop rechtopstaande stelen groeien trossen met 6 bladige stervormige ivoorwitte bloemen met een het midden een fluweel groen knopje.

 Voor volledige tekst, zie omschrijving

€ 5,95 Prijs

BIO Camassia Caerulea, 3 st

Ook bekend als Prairielelie of Indianenbloem omdat familie van de bollen werden gekookt en gegeten door de Indianen in Noord Amerika. Caerulea (Caeruleus) betekent Hemelsblauw. De charmante plant heeft lineair gebladerte rond lange rechtopstaande stelen met trossen diepblauwe stervormige bloemen met in het midden een zachtgroen knopje.

Voor volledige tekst, zie omschrijving

€ 5,95 Prijs

BIO Allium Neapolitanum, 15 st

Onderhoudsarme planten hoeven niet saai te zijn. Allium Neapolitanum is zo’n plant. In het Engels ook bekend onder de naam Naples Garlic. In Nederland wordt ze ook wel Bruidsuitje genoemd, omdat ze soms gebruikt wordt in een bruidsboeket. Dit prachtige sieruitje vult de kloof tussen voorjaars- en zomerbloeiers en zal blijven bloeien tot uw zomerbloeiers tot hun recht komen. Een sterke plant die tegen een wat drogere armere grond kan. Ze heeft een onderscheidende opvallende bloem met los gevormde bloemschermen bestaande uit stervormige witte roosjes met in het midden een schattig groen hartje. Hoewel je het niet zou verwachten, heeft dit lid van de uienfamilie zoet geurende bloemen.

 

skal_logo.jpg

€ 4,50 Prijs

BIO Allium Moly, 15 st

Allium Moly is een plant die de meeste mensen niet herkennen als sierui. Goudlook is een treffende bijnaam voor dit lage bloeiertje met haar goudgele geclusterde bloemschermpjes. De allium is inheems in Zuid Frankrijk en Spanje waar het groeit tussen rotsen en stenen en zich kan uitbreiden tot bodembedekker. Moly houdt van zon of halfschaduw en is niet kritisch over de grond waarin ze geplant wordt. Als het maar niet te nat is. Groeit in bosjes en heeft vrij brede groene bladeren. Dit sieruitje bloeit ook vrolijk in een pot op het balkon en kan als snijbloem gebruikt worden. Moly voegt levendigheid toe aan uw tuin. Bloeit lang en zal bijen, hommels en vlinders aantrekken die zich kunnen laven aan het gele goud.

skal_logo.jpg

€ 4,50 Prijs
BIO Allium Nigrum, 5 st
  • Uitverkocht

BIO Allium Nigrum, 5 st

Allium Nigrum of Zwarte Look. Hoewel de naam doet vermoeden dat het om een zwarte bloem gaat, heeft ze haar naam te danken aan de kleine kraaltjes in het midden van de bloem. Als die opkomen zijn ze namelijk zwart. Later verkleuren ze langzaam naar kleine groene oogjes die een vrolijk accent geven aan de vele zacht witte stervormige bloempjes. De sierui uit het Midden Oosten heeft een half bolvormige bloemscherm op een stevige veerkrachtige steel. Elke plant heeft 3-6 lancetvormige platte bladeren. Na de bloei blijven zaadbollen nog lang decoratief. Ze mist de geur van ui of knoflook zoals de meeste andere in de haar groep. 

Voor volledige tekst, zie omschrijving

€ 4,95 Prijs

BIO Allium Purple Sensation, 5 st

Sensationeel in haar populariteit bij tuinliefhebbers. In het Engels, Dutch Garlic genoemd. Aan het eind van de steel vormen 100 of meer stervormige bloempjes een bol van superieure symmetrie in ogenschijnlijk violetpaars geverfde kleuren. De bloem is een voedselbron voor bijen, hommels en vlinders en een kleurige eetbare aanvulling op uw salade. Als na een lange bloei de bloemen vervagen, blijft er een decoratieve zaadbol over. Creëer een sensatie in uw tuin of vaas met de zoetgeurende flamboyante bloemenbol Allium Purple Sensation.

skal_logo.jpg

€ 4,95 Prijs

BIO Anemone Blanda Blue Shades, 10 st

Anemone is afgeleid van het Griekse woord voor wind, Anemos. Komt van oorsprong ook voor in Griekenland en Turkije. Deze Windbloemen hebben bloembladeren met een spectaculair spectrum aan blauwtinten dat geaccentueerd word door een geel hartje. De rondgevormde madeliefvormige bladeren zijn een genot om naar te kijken. De anemoon heeft fijngesneden varenachtige bladeren. Ze staat het liefst in halfschaduw, maar verdraagd ook een plekje in de zon. Zolang de grond maar vochtig is. Anemone Blanda Blue Shades zorgt in het vroege voorjaar wekenlang voor een uitbarsting van kleur in uw tuin.

€ 4,50 Prijs
BIO Erythronium Pagoda, 5 st
  • Uitverkocht

BIO Erythronium Pagoda, 5 st

Met sierlijk naar beneden gerichte bloemen, vleugelachtige naar achter gebogen bloembladen en een vleugje Oosterse charme doet Erythronium Pagoda sterk denken aan de vorm van een Boeddhistische pagode tempel. De minder elegante Nederlandse benaming voor deze elegante verschijning is (Gele) Hondstand. Rechtopstaande donkere slanke stelen dragen elk maximaal 10 knikkende zwavelgele bloemen boven weelderig decoratief groen gevlekt blad. Rond het centrum van de bloem bevindt zich een roodbruine ring alsof het met waterverf is aangebracht.

Voor volledige tekst, zie omschrijving

€ 6,95 Prijs
BIO Fritillaria Early...
  • Uitverkocht

BIO Fritillaria Early Dream, per stuk

De botanische naam Frittillaria stamt af van fritillus wat Latijns is voor dobbelbeker. Imperiales stamt af van Imperium ofwel Keizerschap. De onderste helft van de bloemsteel van deze Keizerskroon, heeft smalle, spits toelopende bladeren. Bovenop de steel prijkt een keizerlijke kroonbloem met daaronder 12 grote hangende zacht oranje klokvormige bloemen met dieper oranje strepen. De apostelbloem, zoals ze ook wel genoemd wordt vanwege de 12 bloemen, trekt bijen en vlinders aan die zich tegoed doen aan de druppels nectar. De bloembol is imposant te noemen en heeft een kenmerkende opening in het midden. Er wordt beweerd de de geur van de bol mollen weert.

Voor volledige tekst, zie omschrijving

€ 6,50 Prijs
BIO Fritillaria Meleagris,...
  • Uitverkocht

BIO Fritillaria Meleagris, 10 st

Dit delicate plantje spreekt tot de verbeelding met haar vele associaties. Meleagris is Grieks voor Parelhoen. In Nederland komt ze in het wild voor en staat ze bekend als Kievitsbloem, omdat de gesloten bloem lijkt op een kievitsei. In Overijssel staat ze bekend als Zwolse Tulp. Wat op zich misleidend is, want ze behoort tot de leliefamilie. En in het Engels wordt ze Slangenhoofd genoemd. Waarschijnlijk vanwege haar bijzondere bloeiwijze tijdens kou, waarbij de delicate stengel naar de grond gebogen is, de bloemknop op de grond ligt en zich van daaruit opricht en tot bloei komt. Zonder associaties ziet u haar in haar pure vorm.  

Voor volledige tekst, zie omschrijving

€ 4,50 Prijs
BIO Fritillaria Uva Vulpis,...
  • Uitverkocht

BIO Fritillaria Uva Vulpis, 10 st

In het Latijn betekent uva, druif en vulpis, vos. De Vossedruif komt van nature voor in korenvelden en hooiweiden in Turkije, Irak en Iran. Een sterke bloeier met lange glanzende bladeren bedekt met een blauwgroene waas. Het topje van de stengel is gebogen en auberginekleurige klokvormige bloempjes hangen ingetogen als druiven aan ranke stelen. Goudgele randjes versieren de uiteinden van de kroonbladeren. Als de bloempjes geopend zjin, onthullen ze een prachtig geel midden gedecoreerd met miniscule zwarte adertjes. Fritillaria Uva Vulpis geeft vrijlijk haar nectar aan bijen en hommels. Ze houdt van een goed gedraineerde vochthoudende grond. Het is echter belangrijk dat de bollen niet te nat worden. 

Voor volledige tekst, zie omschrijving

€ 4,50 Prijs

BIO Ipheion Wisley Blue, 10 st

Ipheions staan ook wel bekend als de Voorjaarsterren of, minder flatteus, Oude Wijfjes. De laatste bijnaam is verkregen omdat de bollen er verschrompeld uitzien. Komt van origine voor in Zuid Amerika. De kleine bloeier heeft lilablauwe stervormige bloempjes die na elkaar bloeien waardoor ze een langere bloeiperiode heeft. De bloempjes geuren licht naar honing. De bloemblaadjes zijn versierd met een donkerdere streep op elk bloemblad. Kleine gele meeldraadjes liggen verscholen in de kelk met hun kopjes net zichtbaar. Ipheion heeft smalle lichtgroene bladeren. Plant ze in de zon of halfschaduw in het gazon, onder struiken of in rotstuinen, in borders of potten. Ze fleurt iedere plek op met haar schoonheid en houdt daarbij ook nog eens aaltjes bij uw rozen vandaan.

skal_logo.jpg

€ 4,50 Prijs