- Uitverkocht
KLIK HIER VOOR GRATIS KOOKBOEK
IK HEB VOOR MINIMAAL EURO 30,- BESTELD EN ONTVANG GRAAG GRATIS HET FANTASTISCHE KOOKBOEK EET SMAKELIJKE TULP VAN JOHANNA HUIBERTS
Datasheet
Specifieke referenties
IK HEB VOOR MINIMAAL EURO 30,- BESTELD EN ONTVANG GRAAG GRATIS HET FANTASTISCHE KOOKBOEK EET SMAKELIJKE TULP VAN JOHANNA HUIBERTS
Allium Moly is een plant die de meeste mensen niet herkennen als sierui. Goudlook is een treffende bijnaam voor dit lage bloeiertje met haar goudgele geclusterde bloemschermpjes. De allium is inheems in Zuid Frankrijk en Spanje waar het groeit tussen rotsen en stenen en zich kan uitbreiden tot bodembedekker. Moly houdt van zon of halfschaduw en is niet kritisch over de grond waarin ze geplant wordt. Als het maar niet te nat is. Groeit in bosjes en heeft vrij brede groene bladeren. Dit sieruitje bloeit ook vrolijk in een pot op het balkon en kan als snijbloem gebruikt worden. Moly voegt levendigheid toe aan uw tuin. Bloeit lang en zal bijen, hommels en vlinders aantrekken die zich kunnen laven aan het gele goud.
Allium Nigrum of Zwarte Look. Hoewel de naam doet vermoeden dat het om een zwarte bloem gaat, heeft ze haar naam te danken aan de kleine kraaltjes in het midden van de bloem. Als die opkomen zijn ze namelijk zwart. Later verkleuren ze langzaam naar kleine groene oogjes die een vrolijk accent geven aan de vele zacht witte stervormige bloempjes. De sierui uit het Midden Oosten heeft een half bolvormige bloemscherm op een stevige veerkrachtige steel. Elke plant heeft 3-6 lancetvormige platte bladeren. Na de bloei blijven zaadbollen nog lang decoratief. Ze mist de geur van ui of knoflook zoals de meeste andere in de haar groep.
Voor volledige tekst, zie omschrijving
De botanische naam Frittillaria stamt af van fritillus wat Latijns is voor dobbelbeker. Imperiales stamt af van Imperium ofwel Keizerschap. De onderste helft van de bloemsteel van deze Keizerskroon, heeft smalle, spits toelopende bladeren. Bovenop de steel prijkt een keizerlijke kroonbloem met daaronder 12 grote hangende zacht oranje klokvormige bloemen met dieper oranje strepen. De apostelbloem, zoals ze ook wel genoemd wordt vanwege de 12 bloemen, trekt bijen en vlinders aan die zich tegoed doen aan de druppels nectar. De bloembol is imposant te noemen en heeft een kenmerkende opening in het midden. Er wordt beweerd de de geur van de bol mollen weert.
Voor volledige tekst, zie omschrijving
Onderhoudsarme planten hoeven niet saai te zijn. Allium Neapolitanum is zo’n plant. In het Engels ook bekend onder de naam Naples Garlic. In Nederland wordt ze ook wel Bruidsuitje genoemd, omdat ze soms gebruikt wordt in een bruidsboeket. Dit prachtige sieruitje vult de kloof tussen voorjaars- en zomerbloeiers en zal blijven bloeien tot uw zomerbloeiers tot hun recht komen. Een sterke plant die tegen een wat drogere armere grond kan. Ze heeft een onderscheidende opvallende bloem met los gevormde bloemschermen bestaande uit stervormige witte roosjes met in het midden een schattig groen hartje. Hoewel je het niet zou verwachten, heeft dit lid van de uienfamilie zoet geurende bloemen.
Ipheions staan ook wel bekend als de Voorjaarsterren of, minder flatteus, Oude Wijfjes. De laatste bijnaam is verkregen omdat de bollen er verschrompeld uitzien. Komt van origine voor in Zuid Amerika. De kleine bloeier heeft witte tot zacht lila blauwe stervormige bloempjes, die na elkaar bloeien, waardoor ze een lange bloeiperiode heeft. De bloempjes geuren licht naar honing. Elk bloemblaadje is versierd met een donkerdere streep. Kleine gele meeldraadjes liggen verscholen in de kelk met hun kopjes net zichtbaar. Ipheion heeft smalle lichtgroene bladeren. Plant ze in de zon of halfschaduw in het gazon, onder struiken of in rotstuinen, in borders of potten. Ze fleurt iedere plek op met haar schoonheid en houdt daarbij ook nog eens aaltjes bij uw rozen vandaan.
Saffierhyacint of Buishyacint, vanwege het kleine gesloten buisje in het midden van de bloemetjes. In het Engels heeft zij de tot de verbeelding sprekende naam Russian Snowdrops gekregen. Pushkinia is vermoemd naar een 18e eeuwse Russische plantkundige Mussin-Pushkin. Deze witte variant van de Pushkinia Libanotica is een laagblijvende plant, nauw verwant aan Scilla en Chionodoxa, maar bloeit eerder. Uit de bol groeien twee tot drie grasachtige blaadjes. Daar tussendoor een stengel met dichte trosjes witte stervormige bloempjes.
Voor volledige tekst, zie omschrijving
De Oosterse Sterhyacint. In het vroege voorjaar ontspringt uit iedere bol 3 tot 4 stengels met trosjes intens, bijna fluoriserent blauwe bloempjes met een donkere middennerf. De kleine stinsenplant met haar vrolijk knikkende trosjes is in 2010 uitgeroepen tot bloembol van het jaar. Ze voelt zich thuis op een matig voedselrijke doorlaatbare maar vochtige grond. Zoals geldt voor alle bloembollen, als de bloemen uitgebloeid zijn, laat de bladeren dan zitten tot die afsterven. Met behulp van de bladeren verzamelt de plant energie in de bol om volgend jaar weer te bloeien. Soms vermeerdert de Scilla door zelfzaaiend zaad. De plant is winterhard zoals de naam al doet vermoeden en kan tegen droogte. Een kleine bloeier, maar een ongelooflijke blikvanger en bijentrekker.
Saffierhyacint of Buishyacint, vanwege het kleine gesloten buisje in het midden van de bloemetjes. In het Engels heeft zij de tot de verbeelding sprekende naam Russian Snowdrops. Pushkinia is vernoemd naar een 18e eeuwse Russische plantkundige Mussin-Pushkin. Een laagblijvende plant. Bloeit eerder dan Scilla Siberica en Chionodoxa waaraan ze nauw verwant is. Ze bloeit later dan Scilla Mischtschenkoana waarop ze lijkt. Uit de bol groeien twee tot drie grasachtige blaadjes. Daar tussendoor een stengel met dichte trosjes zilverblauwe stervormige bloempjes gedecoreerd met een prachtig iets donkerder streepje.
Voor volledige tekst, zie omschrijving