Gemengde groenbemester

Gemengde groenbemester

Voor een gezond bodemleven is het belangrijk dat er planten groeien. Wij streven ernaar om zo snel mogelijk na de oogst van de biologische bollen, het land in te zaaien met een mengsel van groenbemesters, planten die de vruchtbaarheid van de bodem te goede komen.

Alle planten geven via hun wortels stoffen aan de bodem af. Deze stoffen dienen als voedsel voor het microleven in de grond, en zo ontstaat een samenwerking tussen goede schimmels en planten. Als deze mycorrhizaschimmels de kans krijgen zich te ontwikkelen, vormen zij netwerken die de plant ondersteunen en beschermen bij essentiële groeiprocessen.

Elke soort plantenwortel geeft weer andere stoffen af, elk met zijn eigen positieve eigenschappen. Biodiversiteit in een groenbemester is dus zeer voordelig voor de bodemvruchtbaarheid. Wij gebruiken een mengsel van 11 verschillende soorten.

Hierin zitten bijvoorbeeld graansoorten die zorgen voor een diepere beworteling, wat een goede bodemstructuur oplevert. Verder bevat het verschillende vlinderbloemigen die stikstof uit de lucht vastleggen en op een later tijdstip weer aan de bodem afgeven. In het mengsel zitten ook verschillende kruisbloemigen, die ongunstige aaltjes tegengaan.

Als het bodemleven vitaal is, is de weerstand in de bodem optimaal en neemt de ziektedruk af