Bollen planten

Bollen planten

Bollen planten

+ Wanneer bloembollen planten?
Tulpen, narcissen, krokussen en bijzondere bolgewassen die in het voorjaar bloeien, worden in het najaar geplant. Ze kunnen vanaf ongeveer half september tot eind december de grond in.

Dahlia’s bloeien in de zomer en worden in het voorjaar geplant. Omdat ze niet tegen vorst kunnen worden ze pas na 15 mei in de tuin geplant. Na die datum wordt geen nachtvorst meer verwacht.

Gladiolen en Anemone de Caen bloeien ook in de zomer. Je kan ze planten vanaf half april.

+ Hoe bloembollen planten?
Voor bijna alle bolsoorten maak je een plantgat met de diepte van circa 3 keer de bolhoogte. Uitzondering hierop zijn dahliaknollen. Maak een breed en ondiep gat en plant de knol zo, dat er maar circa 2 centimeter aarde bovenop komt.

+ Wat is de plantafstand tussen bollen?
Voor de afstand tussen twee bollen kun je aanhouden, de afstand van de breedte van 2 a 3 bollen.

De afstand tussen twee dahliaknollen is 40-50 centimeter.

+ Hoe plant ik bollen in een pot?
Vul je pot driekwart met potgrond en duw je bollen er in en vul de pot verder met potgrond. Je kan kiezen om in een pot één soort te planten, maar je kan ook meerder soorten door elkaar planten. De tussenruimte tussen de bollen hoeft maar ca. 1 cm te zijn. Zo wordt het een mooie volle pot als de bolbloemen bloeien. Houdt de grond licht vochtig.

Als je meer soorten in een pot wil planten, kan je er ook voor kiezen om ze in verschillende lagen te planten. Eerst een laagje potgrond, dan tulpenbollen, dan weer een laagje grond, dan narcissen of hyacinten. Hierop weer een laagje potgrond en dan kleiner bolletjes zoals bijvoorbeeld krokussen, blauwe druifjes en sneeuwroem. Op die manier kan je een lange tijd van verschillende soorten genieten.

Let op! Voorjaarsbloemen zoals bijvoorbeeld tulpen, narcissen en blauwe duifjes hebben een koudeperiode (ca. 9 graden) nodig van 8 tot 16 weken. Dus na het planten op een pot, moeten ze langer tijd buiten staan. Daarna kan je ze binnen halen om de bloei te vervroegen. Mocht het gaan vriezen, zet ze dan vanuit buiten op een plek die vorstvrij is (bijvoorbeeld garage).

Dahlia’s kan je goed voorkweken in een pot en ze na de vorst in de tuin planten. Je kan ze natuurlijk ook buiten in de pot houden. De dahliaknol plant je ondiep, ca. 2 cm onder de aarde.

+ Wat doe ik na de bloei?
Als je bolbloemen in de tuin zijn uitgebloeid kan je ze gewoon in de grond laten. Knip het groene blad niet af, want daarmee houdt de bol zich in leven. Als het loof is opgedroogd, kan het verwijderd. Vele soorten bollen zijn meerjarig. Als ze op een gunstige plek staan, zullen ze vele jaren opnieuw bloeien. Zoals narcissen, krokussen, blauwe druifjes en de bijzonder bolgewassen. In veel gevallen breiden ze zich iets uit. Het kan ook zijn dat ze wat terug lopen en er na enkele jaren weinig van over is. Dat heeft te maken met omstandigheden als bodem, droogte of juist te nat. Maar over het algemeen zijn bolgewassen altijd een succes en gemakkelijk in verzorging.

Tulpen zijn een verhaal apart. De botanische tulpen zijn meerjarig. Hoge tulpen bloeien vaak maar één jaar. Uitzondering hierop zijn de Queen of Night en de Impression tulpen die vaak wel meerdere jaren bloeien.