Plantverzorging Dahlia’s

Plantverzorging Dahlia’s

Laat je verrassen door de pracht en diversiteit van onze dahlia’s. De dahlia’s met een open hartje bieden voedsel aan insecten. In onze velden wemelt het werkelijk van de bijen, hommels en vele soorten vlinders. Een waar genot.
Dahlia’s zijn makkelijke planten, maar je kan een bloeiend voordeel behalen als je ze extra aandacht geeft en onderstaande verzorging toepast. Dahlia’s zijn vorstgevoelig en worden geplant na de ‘IJsheiligen’ dus na 15 mei.
De gekleurde bloemblaadjes van onze biologische dahlia’s zijn eetbaar en zien er prachtig uit in een salade. De smaak verschilt per soort

Planten: na de laatste nachtvorst (vanaf ca. 15 mei) in de volle grond
Standplaats: zonnig
Bloei: eind juli tot de eerste nachtvorst

Planten: graaf een plantgat naar gelang de grootte van de dahliaknol. Zet de knol in het gat met de steel naar boven. Bedek daarna de knol met weinig aarde. Een laagje van 3 tot 5 cm grond er bovenop is voldoende. Zie illustratie.

plantinfo.jpg

Verzorging: voldoende water geven. Tweewekelijks een beetje bemesten geeft een rijkere bloei. Indien het gewas te weelderig wordt, tijdelijk stoppen met de bemesting.

Meer bloei: Er zijn verschillende manieren om uw plant te stimuleren meer bloemen te vormen.
Toppen
Als de stengels boven de grond komen en ca. 10 cm lang zijn, kunt u ze toppen. Toppen betekent dat u de groeipunt boven de tweede bladkrans eruit knipt. De plant zal opnieuw knoppen vormen en voller worden.

Dahlia-toppen-1.jpg

Filmpje dahlia’s toppen

Terug snoeien
In een later stadium kunt u de plant regelmatig iets terug snoeien. De dahlia zal zo compacter worden en er zullen meer zijscheuten gevormd worden.
Oude bloemen verwijderen
Verwijder de uitgebloeide bloemen. Dat stimuleert de dahlia ook om meer bloemen te vormen.

Voorkweken:  U kunt dahliaknollen voorkweken door ze in een pot met potgrond te planten. Zet de pot in een kamer of serre met een temperatuur van rond de 18°. Dan zal u half mei een leuke plant hebben om in de tuin te planten. Voorkweken van een dahlia kan vanaf eind maart. Houdt de potgrond vochtig maar zeker niet nat. Giet van bovenaf en zorg ervoor dat de wortels niet in het water staan. De eerste 8 weken zit er voldoende voeding in standaard potgrond. Zorg wel voor veel licht. Onder donkere omstandigheden is het beter om de knollen begin tot half april op een pot te zetten. Mocht de plant te lang en slap worden, zet de pot dan buiten zodat de plant wat steviger wordt. Dahliaknollen kunnen niet tegen vorst dus zet bij kans op vorst de pot weer binnen.

Klik op filmpje over Dahlia in pot planten

Overwinteren: dahlia’s zijn vorstgevoelig. Als het loof door de eerste nachtvorst bruin is geworden, spit u de knol uit en bewaart hem koel en vorstvrij. Bijvoorbeeld in de garage of schuurtje. Beste bewaartemperatuur is tussen de 5 en 9°. Om uitdroging te voorkomen kunt u de dahliaknol het beste in een wat licht vochtige potgrond bewaren. U kunt de knol ook in de grond laten zitten en afdekken met een flinke laag bladeren en andere plantenresten. Dan is hij bestand tegen enige vorst, maar als het echt flink gaat vriezen kan de knol toch nog verloren gaan.

Biologisch: onze bloembollen en knollen zijn biologisch geteeld en Skal gecertificeerd. Wij gebruiken dus geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

skal_logo.jpg